6 tips voor de zomer

De zon is goed voor onze gezondheid en ons humeur, maar heeft ook risico’s. Dus: geniet van de zon maar bescherm je goed. Daarom enkele wetenswaardigheden en tips.

1. De zon maakt ons vrolijk en vrij. Ze zorgt voor de aanmaak van vitamine D in de huid, dat is onmisbaar voor sterke botten, en de bruine huid is een natuurlijke beschermlaag.

2. Als je te lang in de zon zit verbrandt je huid door UV straling. Ze veroudert sneller, wordt dunner en minder elastisch, er ontstaan rimpels. Te veel zon veroorzaakt huidkanker.

3. Zonnebrandcrème beschermt je huid tegen de zon. Filters weerkaatsen of absorberen de UV straling. Moderne crèmes beschermen zowel tegen UV-A als UV-B.

4. Geen enkele crème biedt volledige bescherming. Gebruik daarom ook regelmatig bedekkende kleding en vermijdt liefst de zon tussen 12:00 en 15:00 uur ’s middags.

5. De SPF (Sun Protection Factor)waarde geeft de mate van bescherming van een crème aan. Welke factor voor u het best is hangt af van uw huidtype.

6. We onderscheiden 6 huidtypen, van zeer licht (type 1, SPF 30) tot zeer donker (type 6, SPF 5). Gebruik voor kinderen een SPF van 30 tot 50.

Bij vragen over jouw huidtype, jouw SPF waarde of verzorging van je huid na een zonnebad: vraag deskundig advies aan een huidspecialist.