Laser, moderne techniek voor een gezonde huid

Wie wil dat niet, een mooie gave huid? Nog niet zo lang geleden namen we vooral onze toevlucht tot een potje om de huid te verzorgen en er beter uit te laten zien. Tegenwoordig richt de professionele huidverzorging zich steeds meer op een GEZONDE huid, die in staat is zichzelf te beschermen en te herstellen, en er daardoor mooier en stralender uitziet. De techniek helpt ons een handje. Een voorbeeld daarvan is laserbehandeling. Wat is een laser, en hoe kan laserbehandeling de huid verbeteren en herstellen?

Huidveroudering en huidproblemen
Met het ouder worden gaat de kwaliteit van de huid achteruit, mede onder invloed van UV-straling, hormonale veranderingen, roken, stress, dieet en een verminderde doorbloeding. De huid, met zijn miljoenen cellen, verliest langzaam aan het vermogen dode of beschadigde huidcellen te vervangen door gezonde nieuwe huidcellen. De huid wordt ruwer, grover van structuur, dunnere en valer van kleur, de elasticiteit neemt af. Daarnaast kennen we huidproblemen als overbeharing, couperose, acne, pigmentvlekken, littekenweefsel en grove poriën.

Laserlicht
Een laser is een krachtige lichtbron die een evenwijdige bundel licht van één golflengte produceert. Door de intensiteit en de golflengte te variëren kan de laser precies worden afgestemd op een bepaald huidprobleem en een specifieke plek in de huid. Voor ontharen bijvoorbeeld gebruiken we een golflengte die alleen wordt geabsorbeerd door het pigment in het haar, maar niet door het omringende weefsel. Met een andere instelling maken we de laser geschikt voor het behandelen van huidproblemen, of om de huid te stimuleren om nieuwe cellen aan te maken en zo te verjongen.

Laserbehandeling
Er bestaan inmiddels een aantal leveranciers van apparatuur voor huidbehandeling, en steeds meer instituten en salons richten zich op laserbehandeling. De apparatuur is veelal goedgekeurd door instanties als de Amerikaanse “Food and Drug Administration” (FDA) en daarmee absoluut veilig. De behandeling kan zich richten op huidverbetering (vernieuwing, verstrakking, lichte rimpels) en op huidproblemen als overbeharing, couperose, littekens, grove poriën, pigmentvlekken, lymfoedeem, kalknagels, en zelfs voor het verwijderen van tatoeages.

Voor iedereen?
In principe is laserbehandeling geschikt voor iedereen, maar er zijn situaties waarbij laserbehandeling moet worden afgeraden, bijvoorbeeld tijdens de zwangerschap, of wanneer u bepaalde medicijnen gebruikt. Het is daarom altijd goed om u vooraf door een deskundige te laten informeren. Bij gebruik van moderne apparatuur is de behandeling relatief pijnloos. Na de behandeling kan de huid enigszins rood worden en licht zwellen. Deze bijverschijnselen verdwijnen na één tot enkele dagen.