Wat heeft uw huid nu eigenlijk nodig?

Kom je wel eens bij de schoonheidsspecialist (of zoals dat nu heet: de huidspecialist)? Kies je dan voor de behandeling die vorige keer zo prettig aanvoelde, of kijk je samen goed wat je huid precies nodig heeft? Misschien overweeg je een bezoek, maar weet je niet wat er kan, wellicht vind je het aan de dure kant. En dan koop je toch maar die lekker ruikende crème, of die vette crème die zo goed uitsmeert. Zal vast wel goed zijn, of toch niet? En reiniging, hoe moeilijk kan dat zijn? Wat water, zeep (of toch niet?), een lotionnetje. Maar wat is nu eigenlijk goed voor MIJN huid?

Schoonheid van buitenaf, of van binnen uit?
Een ontspannende behandeling is weldadig, het is fijn als je huid weer straalt, als de onzuiverheden weg zijn en je wenkbrauwen mooi in het gelid staan. Maar werk je aan een gezonde huid of dweil je met de kraan open? De juiste verzorging zorgt voor een goede huidconditie, een huid die zichzelf kan onderhouden en herstellen, en er bovendien goed uitziet. Als de huid verwaarloosd is, vraagt dat tijd en aandacht, dus verwacht niet direct wonderen.

De ene huid is de andere niet
Heb je een normale, vette of droge huid? Een jonge of een rijpere huid? Een lichte, getinte of donkere huid? Is je huid gevoelig? Elk type huid vraagt om zijn eigen aanpak voor wat betreft reiniging, verzorging en behandeling. Vraag daarom eerst om een huidanalyse, laat je huidconditie vaststellen. Pas dan kun je bekijken wat je huid nodig heeft.

Beginnen bij de basis: goede reiniging en verzorging
Hoe mooi een behandelingen ook uitpakt, het is van korte duur als je jouw huid niet goed reinigt en verzorgt. Zoals een tandarts geen gaatjes kan voorkomen als je niet zelf poetst en flost. Voor de huid zijn allerlei producten verkrijgbaar, als lotion of milk, op basis van olie of alcohol, geparfumeerd of niet. Belangrijk is dat het je huid niet uitdroogt maar de vochthuishouding reguleert, dat het niet irriteert maar verzorgt, je poriën niet afsluit maar je huid laat ademen. Laat je daarom goed adviseren.

Huidverzorging en huidproblemen
De huidspecialist is er niet alleen voor de schoonheid, maar ook om huidproblemen te verminderen. Heb je last van acne, couperose, vlekken, littekens of ongewenste beharing? Daar zijn gespecialiseerde behandelingen voor, zoals peeling, microdermabrasie, laser- of IPL behandelingen. En let wel, een goede behandeling maskeert het probleem niet, maar stimuleert je huid om zelf te genezen.

Rimpels: fillers, botox, of kan het ook anders?
Of je rimpels ziet als karaktervol, of als de tand des tijds, is heel persoonlijk. Steeds vaker kiest men voor fillers of Botox, en soms is dat ook gewoon een goede keuze. Maar er zijn ook natuurlijke alternatieven zoals laserbehandeling of microdermabrasie. Wat voor u het beste is hangt mede af van leeftijd en huidconditie. Ga dus niet over een nacht ijs, maar laat je goed informeren.