Wat is jouw huidtype?

De een hoeft de zon maar te zien en wordt al rood, de ander kan gerust uren in de zon zitten en wordt toch mooi bruin. Hoe worden we eigenlijk bruin, en wat voor soort huid heb ík eigenlijk?

 

Waarom worden we bruin?
Bruin worden is een reactie van je huid om zich te beschermen tegen ultraviolette (UV) straling. Te veel UV straling is schadelijk: je huid verbrandt. Je huid beschermt zich door melanine aan te maken, ofwel: pigment. Dit pigment beweegt naar de oppervlakte en vormt een beschermlaagje. Hoe meer je in de zon zit, hoe meer pigment je aanmaakt en hoe bruiner je wordt.

Verschillende typen huid
De een verbrandt meteen, de ander krijgt snel een mooi kleurtje, een derde heeft altijd een getinte huid. Denk maar aan mensen van Afrikaanse of Aziatische oorsprong, zij hebben een natuurlijke bescherming. Mensen met een blanke huid doen er goed aan om zich zelf te beschermen. Om je daarbij te helpen maken we gebruik van huidtypen.

Welk huidtype heb jij?
De Amerikaanse dermatoloog Thomas Fitzpatrick gebruikt een indeling in zes huidtypen. De tabel laat zien hoe je ze kan herkennen aan een aantal kenmerken: wat is de kleur van je huid, haren en ogen? Verbrand je snel, en hoe word je bruin?

Huidtype en bescherming
De tabel laat ook je zelfbeschermingstijd (ZBT) zien, de tijd dat je onbeschermd in de zon kan zitten zonder te verbranden. Die tijd kan je verlengen door je huid te beschermen. De tabel laat ook zien welke zonbeschermingsfactor (SPF) goed is voor jou. Die factor staat op alle zonbeschermingsproducten. Je kunt zelfs uitrekenen hoelang je daarmee in de zon kan zitten: vermenigvuldig jouw ZBT (bij voorbeeld 15 minuten) met de SPF (bijvoorbeeld 20) en je komt op het aantal minuten dat je veilig kan zonnen (in dit voorbeeld 15 x 20 = 300 minuten). Overigens wordt tegenwoordig aangeraden om altijd minimaal SPF 30 te gebruiken, ongeacht je huidtype, dat heeft te maken met de groter wordende zonsterkte.

fcepic_7a2a0fc056

 

 

 

 

Deskundig advies
Als je vragen hebt over welk huidtype jij hebt en hoe jouw huid het best kan beschermen, vraag dan advies aan een deskundige (schoonheidsspecialist of huidtherapeut ).