Wat kan de laser doen voor uw huid?

Eerder heb ik aandacht besteed aan laserbehandeling van de huid. Deze keer ga ik verder in op enkele mogelijkheden van deze moderne techniek: ontharing, huidverjonging en huidverstrakking, en de behandeling van acné littekens.

Laserlicht en IPL
Een laser is een krachtige lichtbron die een evenwijdige bundel licht van één golflengte (kleur) uitzendt. De intensiteit en golflengte worden precies afgestemd op een bepaald huidprobleem en een specifieke plek in de huid. Een andere lichtbron voor huidbehandeling is IPL (Intense Pulsed Light), die intense lichtpulsen afgeeft, maar niet van maar één kleur, en niet met een evenwijdige bundel.

Ontharen
Bij laserontharing wordt het haarzakje vernietigd, zodat de haar niet meer terug komt. De omringende huid blijft intact. Het haarzakje wordt alleen vernietigd wanneer de haar nog vast zit in de haarfollikel, de haar is dan in de groeifase. Om alle haren te verwijderen zijn daarom verschillende behandelingen nodig, met een tussenpose van 6 tot 7 weken. In totaal zijn ongeveer 6 behandelingen nodig.

Huidverjonging en huidverstrakking
Er bestaan verschillende laserbehandelingen om de huid te verjongen en verstrakken. Ze zorgen er voor dat de zogenaamde “fibroblasten” in de huid worden gestimuleerd om nieuw collageen aan te maken. Hierdoor wordt de huid verjongd, en wordt ze steviger en strakker. Meestal zijn 3 tot 6 behandelingen nodig. Voor de 40+ huid die al enige huidveroudering vertoont wordt vaak gekozen voor een laser die, als het ware, “gaatjes” schiet in de lederhuid waardoor deze collageen gaat aanmaken. De huid herstelt zich in enkele dagen, het resultaat is snel zichtbaar. Voor de jongere (30+) huid wordt vaak gekozen voor een techniek die de huid intact laat en werkt met warmte. Dat is meer preventief, en minder intensief, waardoor de huid sneller herstelt, maar waardoor de behandeling ook iets vaker herhaald moet worden.

Acné littekens
Met laserbehandeling kunnen heel gericht littekens van acné worden aangepakt zonder de omliggende huid aan te tasten. De behandeling stimuleert dat de huid zich sneller vernieuwt en verjongt. In de meeste gevallen worden de littekens sterk vervaagd, en in sommige verdwijnen ze helemaal. Vaak zijn 3 tot 5 behandelingen nodig voor een optimaal resultaat.

Vraag altijd deskundig advies
In principe is laserbehandeling geschikt voor iedereen, maar er zijn situaties waarin laserbehandeling moet worden afgeraden, bijvoorbeeld tijdens de zwangerschap, of wanneer u bepaalde medicijnen gebruikt. Laat u daarom altijd vooraf door een deskundige informeren. Bij gebruik van moderne apparatuur is de behandeling relatief pijnloos. Na de behandeling kan de huid enigszins rood worden en licht zwellen. Deze bijverschijnselen verdwijnen na één tot enkele dagen.