Het is zomer, heerlijk en onbezorgd genieten van zon en natuur. Maar soms wil onze huid daar een beetje geïrriteerd op reageren. We hebben het vaker gehad over bescherming tegen verbranding door UV stralen. Maar denk ook eens aan overmatige transpiratie, warmte-uitslag, zonneallergie of insectenbeten. Wat is het, en wat doe je aan die ongemakken van de zomer?
Overmatig transpireren
Transpireren zorgt dat je lijf door verdamping kan afkoelen. Bij warm weer of door inspanning kan je lijf overmatig gaan transpireren. Veel mensen krijgen klamme handen en zweetvoeten. Klamme voeten kunnen, door de bacteriën op de huid, leiden tot een onaangename geur, en kunnen bij wandelaars ook zorgen voor blaren. Wat helpt is regelmatig de handen en voeten wassen, regelmatig schone sokken (van katoen) aantrekken, een beetje mentholpoeder in de schoenen of een beetje zuivere talkpoeder (zonder parfum) in te handen wrijven. Als de klachten lang duren, kun je beter de huisarts raadplegen.
Warmte-uitslag
Warmte-uitslag komt niet door zonnestraling maar door de warmte die de zon oplevert. De zweetklieren kunnen het zweet niet op tijd kwijt doordat het niet kan verdampen, bijvoorbeeld door strakke kleding, of in huidplooien. Door het zout gaat de huid irriteren, de zweetklieren raken verstopt, en er kunnen witgele of rood-roze bultjes ontstaan, soms ook rode verdikkingen. En het jeukt. Maak je huid regelmatig schoon met water en milde zeep, en dep hem droog met een zachte handdoek. Als het lang aanhoudt, of je krijgt andere klachten die op een zonnesteek kunnen duiden (koorts, duizeligheid, misselijkheid, overgeven, hoofdpijn), raadpleeg dan je huisarts.
Zonneallergie
Zonneallergie lijkt op warmte-uitslag maar ontstaat door een overgevoeligheid voor UV licht. Het immuunsysteem wordt overactief en gaat gezonde cellen te lijf. Het kan zich uiten door een zwelling van de huid, een schilferige huid, kleine jeukende blaartjes of pijnlijke rode uitslag. Als je uit de zon blijft verdwijnt het binnen 1 à 1 ½ week. Je kunt je beschermen met kleding, een hoed, en een zonnebrandcrème met een hoge SPF. Je kunt er op den duur aan wennen, en je kan de gewenning stimuleren met lichttherapie. Overleg wel eerst met je huisarts.
Insectenbeten
De zomer is ook de favoriete tijd voor insecten. Na een beet of steek van muggen, kwallen of vlooien wordt de huid pijnlijk en rood wordt, zwelt op en gaat jeuken. Normaal gesproken verdwijnt deze reactie na enkele dagen. Beschadiging van de huid ontstaat vooral door het krabben en wrijven tegen de jeuk. Hierdoor wordt je huid nog meer geïrriteerd. Je kunt de huid tot rust brengen met lidocaïne houdende gel (verdovend) of met menthol (jeukstillend). Nog beter is voorkomen, met een goede muggenspray. Controleer ook goed op teken en tekenbeten wanneer je in de natuur bent geweest, teken kunnen ziekten overbrengen zoals de ziekte van Lyme. Wanneer je een rode ring rond de beet ziet, of als je twijfelt, raadpleeg dan je huisarts.