Zonnestralen, vriend of vijand?

Kijk uit met de zon, bescherm je goed, voorkom huidkanker! We zouden door alle negatieve berichten bijna vergeten dat de zon ook goed voor ons is. Voor ons humeur èn voor onze gezondheid. Hoe kan je genieten van de zon en toch de risico’s zo klein mogelijk houden?

De zon als vriend
De zon geeft ons vaak een vrolijk en vrij gevoel. Ze zorgt ook voor de aanmaak van vitamine D in de huid. Vitamine D is onmisbaar voor sterke botten en vermindert de kans op bepaalde soorten kanker. En een (geleidelijk opgebouwd) bruin kleurtje geeft de huid een natuurlijke beschermlaag. De huid wordt dikker, en ook dat biedt bescherming.

De zon als vijand
Iedereen weet dat je huid verbrandt als je te lang in de zon zit. Niet door de warmte van de zon, maar door de ultraviolette (UV) straling. Daarnaast veroudert je huid sneller, de huid wordt dunner en minder elastisch, er ontstaan rimpels. En: langdurige blootstelling veroorzaakt huidkanker. Niet voor niets gaat Miami Beach in Florida (USA) aan het strand gratis automaten voor zonnecrème plaatsen, in de hoop dat mensen zich beter gaan beschermen.

Wat is zonnestraling?
De zon zendt een gigantische hoeveelheid licht naar de aarde. Zichtbaar licht, infrarood licht (warmtestraling) en ultraviolet (UV) licht. UV licht is het meest intens en kan verbranding en huidkanker veroorzaken. We kennen UV-A en UV-B licht. UV-B dringt minder diep door, geeft een beschermend bruin kleurtje door de aanmaak van melanine, maar veroorzaakt ook verbranding. UV-A dringt dieper door, kan schade aanbrengen aan de onderliggende cellen, en veroorzaakt huidveroudering en pigmentvlekken. Beiden kunnen ze op den duur huidkanker veroorzaken.

Bescherming tegen de zon
Je kunt je tegen de zon beschermen met een zonnebrandcrème. Met de aanwezige filters wordt de UV straling weerkaatst of geabsorbeerd. Moderne crèmes beschermen zowel tegen UV-A als UV-B. Maar geen enkele crème biedt volledige bescherming. Gebruik daarom ook regelmatig bedekkende kleding en vermijdt liefst de zon tussen 12:00 en 15:00 uur ’s middags.

Huidtype en SPF
De SPF (Sun Protection Factor)waarde geeft de mate van bescherming van een crème aan. Welke factor voor u het best is hangt af van uw huidtype. We onderscheiden 6 huidtypen, van de zeer lichte huid (type 1, SPF 30) tot aan de zeer donkere huid (type 6, SPF 5). Voor kinderen wordt een SPF van 30 tot 50 aanbevolen omdat de bescherming tegen UV nog niet goed ontwikkeld is.

Vraag deskundig advies
Als je vragen hebt over hoe je jouw huid het best kan beschermen, wat jouw huidtype is, welke SPF waarde het best bij je past, of hoe je huid na een zonnebad te verzorgen, vraag dan advies aan een deskundige (schoonheidsspecialist of huidtherapeut).